Annons

Arbeidsgiver

Slik får du tak i kvalifisert svensk personell.

Jobbsökare

Registrera din CV och sök lediga jobb i Norge.

gillar CribsNorge.se

Svenskar berättar - Jobba på Oljeplattform i Norge

Bild för Cribs Norge
Cribs Norge 2011-01-05 10:18

Edderkoppmannen är psydonymet på den svensken som jobbat på oljeplattform i Norge och svarat på frågor. Läs hans berättelse om hur det är att jobba på oljerigg i Nordsjön Norge!

Berätta lite om dig själv:

Jag är i från sthlm's området, har jobbat ca 3 år i Nordsjön Norge. Började snacka om att försöka få jobb på oljerigg när jag va runt 20 år, tog ytterligare några år innan jag drog till Norge, hade ingen aning om hur sjukt svårt det är att få jobb offshore. Jobbade på en verkstad några år i Stavanger samtidigt som jag sökte en massa jobb utan resultat, bestämde mig för att gå bore og brönnteknik kursen på Nortrain (6mån), fick jobb 3 månader efter avslutad kurs. Dock är det säkert tusentals som gått samma kurs utan att få jobb så det är ingen garanti för att få jobb. Hade ingen tidigare utbildning, fick inte ens slutbetyg från gymnasiet Så jag är väl lite self made....

En vanlig dag på oljerigg i Norge

Jobbar antingen dag eller nattskift 07-19 eller 19-07, ifall jag jobbar dag så går jag upp vid 05.45 och käkar frukost kl 06.00, sen kollar jag mail, facebook osv till ca 06.30 då vi brukar ha handover dvs snackar med nattskiftet om vad som hänt under natten osv, sen jobbar jag till 18.30, ny handover, middag vid 19, sen internet för min del, brukar ha med mig min laptop, dom flesta går in på sina rum, brukar faktiskt inte vara speciellt mkt socialisering på kvällarna....antar att det var mer så på 70-80 talet när internet och 200 tv kanaler inte fanns... Det är väl typ så mina dagar ser ut här ute, inte så glamoröst. Bingo på lördagkvällar är standard på dom flesta riggar, brukar vara en del schyssta priser.

Jag bor i Sverige. Men försöker väl resa utomlands så ofta jag kan, har en sambo som har ett "vanligt" jobb så det blir inte varje friperiod, stack dock till Thailand över nyår. Annars blir det mest att slappa hemma.

Vad är det värsta som hänt när du jobbar på oljerigg i Norge?

Kollission med oljeplattform kan bli en dyr historia

Jag kom till en helt ny rigg (för mig) och då måste man gå en safetyrunda och medans jag satt och väntade på medic (brukar vara den som tar hand om sånna saker) så gick larmet, då kom en båt som var på kollisionskurs mot en produktionsplattform som låg brevid oss och ingen svarade på radio anropen från riggen, det gick en stund och sen skickade dom ut helikoptrar för att försöka få båten att ändra kurs (500m radie runt en rigg är förbjuden zon), till slut lyckades dom få kontakt med båten (va tydligen nån segelbåt) och få den att ändra kurs. Kunde ha blivit en dyr historia för den stackars seglaren för dom va minuter från att stänga ner produktionen på plattformen och det tar (enligt folk jag snackade med) ca 3 dygn att få igång produtionen igen, vilket kostar ett par miljoner dollar.

Annars har det gått larm flera gånger, falsklarm som tur är. Sen har jag inte vart med om några allvarligare saker. Dåligt väder är ju inte så kul men inget som gör att jobbet inte kan utföras, häromdagen var det 14-15 m vågor och ganska duktig vind =)

Hur går jag tillväga om jag vill jobba på oljeplattform?

Det finns inget facit som jag kan dela med mig men alla måste ha säkerhetsutbildningen med helivelt (simulerad helikoterkrasch i vatten) den tar 4 dagar och kostar mellan 20-25 tusen. Den ska repiteras var 4:e år, då är den bara 2 dagar. Sen är det precis som med alla andra jobb; vissa har utbildning, vissa har erfarenhet, vissa har tur... På jobbannonserna brukar det stå vilka kvalifikationer som är "krav", det är nog lättast att leta efter annonser och bilda sig en uppfattning själv om vad som krävs, finns ju så sjukt många bolag som opererar här ute och alla har sina krav.

Skolor och kurser

Teknisk fagskola är det många som gått, kolla Nortrain.no eller Stavanger Maritime tex, annars är petroliumingenjör på universitet en bra utbildning, tror den är på 4 år. Kursen som jag gick på nortrain är sisådär tycker jag själv, kostar en rätt bra slant och det är mkt snack och lite handling på lärarna, men det är bara min personliga uppfattning.

Olika jobbkategorier på oljeplattform

Man kan dela upp arbetarna som arbetar i Drilling och Service. Drillingfolket är anställda av företaget som äger riggen tex Maersk, Odfjell och seadrill för att nämna några. Servicefolket är anställda av Halliburton, Schlumberger och BakerHughes osv som i sin tur har kontrakt av operatören som hyr riggen tex statoil, BP och shell....Lite invecklat men hoppas du förstår.

Exempel på drillingjobb på en oljeplattform i Norge (antal)

Toolpusher (1) chef över borrdäck Driller (1) sitter i drillingstolen och sköter själva borrningen Ass driller (1) Assistent till drillern Roughneck (3-4) Jobbar på borrdäck Derrickman (1) jobbar pumprummet samt är ansvarig för mudsystemet Kranförare (1) Kör kran, chef över deck Ass kranförare (1) assistent till kranförare Roustabout (3-4) Jobbar på deck, lastning och lossing till båt tex Motorman (1) Jobbar i motorrummet Kontrollrumsoperatör (?) Kollar väl på mätare och dylikt (har ingen större koll) Elektriker (1) Mekaniker (1) Svetsare (0-1) Inte alla riggar som har svetsare på nattskift Subsea ingenjör (?) vet inte riktigt vad dom gör radio operatör (1) Sköter all kontakt med land, helikoptrar osv (drömjobb ) Safety officer (1) Säkerhetsansvarig Medic (0-1) Jobbar bara dagskift men är standby 24/7, minimum narkossjuksköterska Cheif engineer (0-1) Teknisk chef, jobbar bara dagskift. Barge engineer (1) ballast chef, sjöbefäl, näst högsta chef efter OIM OIM (0-1) Offshore instalation manager, Plattforms chef. Jobbar bara dagskift Kock (1-2) Catering (3-4) städare, hjälper till med maten. Camp boss (1) Chef över kock/catering, har hand om kiosken.

Exempel på Servicejobb på oljeplattform (antal)

Vissa jobbar på olika oljeriggar, andra är på samma oljerigg jämt.

Mud ingenjör (1) Mud ansvarig, går ofta fast på samma rigg Cementer (1-2) Cementerar casingrör i brunnen, går ofta fast på samma rigg Geolog (?) vette fan vad dom gör, analyserar data från brunnen antar jag Mudloggare (?) Tar prover av bergarter osv Casing operatörer (?) sätter casingrör i brunnen. casing= Typ stötterör för att inte få kollaps i brunnen. MWD (?) measure while drilling, analyserar data från brunnen Wireline operatör (?) Kör en maskin med wire ner i brunn vid problem, kallas även för fiskare ROV pilot (?) Kör undervattens robot, jävligt coolt faktiskt. Osv osv osv finns mängder med olika service yrken

Drillingsidan har bättre schema än dom flesta service firmorna, jobb 2 veckor ledig 4 veckor men jobbar 12 timmar per dag, service har det slappare på jobbet men sämre schema. Jag skulle säga att lönen är bättre i service än i drilling. Dock är den hög oavsett.