Annons

Arbeidsgiver

Slik får du tak i kvalifisert svensk personell.

Jobbsökare

Registrera din CV och sök lediga jobb i Norge.

gillar CribsNorge.se

Så skriver du en Norsk CV

Vad är en bra CV?

Norsk CVCV är en förkortning på Curriculum Vitae och innebörden är ”en kort beskrivelse av ditt livslopp”. Ett CV bör vara max två sidor lång, lättläst, översiktlig, kortfattad, iögonfallande, faktabaserad, trovärdig och lista arbetslivserfarenhet/ utbildning/ certifikat i omvänd kronologisk ordning samt en kort beskrivning av erfarenhet/ betydning. CV:n kan gärna vara tillpassad det jobb som du söker.

Vad ska jag göra om jag har hål i min CV?
Hur får jag lättast en arbetsintervju i Norge?
Vad ska en norsk CV innehålla?
Ta en internett-check innan du söker jobb!

Att ha en bra CV är viktigt. Din CV ska sälja in dig hos arbetsgivaren. CV:n kan avgöra om det blir en personlig intervju hos arbetsgivaren eller ej. Det är viktigt att få ett personligt möte/ arbetsintervju. I en arbetsintervju har du störst chans att visa upp varför just du är rätt person för jobbet. Arbetsgivaren läser CV:n på 30 sekunder så du har en halv minut på dig att överbevisa!

Hål i din CV?

Har du stora luckor i din CV där du varken jobbat eller studerat kan det vara bra att ha en förklaring till detta. Luckor i ditt CV ses som negativt. Det kan få arbetsgivaren att bli osäker på dig. Har du varit ute och rest under en längre period kan det vara smart att uppge det i din CV samt beskriva vad resan gav dig för erfarenhet och hur det kan styrka dig i arbetslivet.

Hur får jag en arbetsintervju i Norge?

Ett tips är att ringa och presentera dig efter att du skickat din CV. Visa ditt intresse och försök att boka in en tid för intervju.
- Om du ska sälja dig själv effektivt behöver du se dig själv som en produkt som ska marknadsföras."
Skriver Linda Chruickshank Takøy Distriktssjef på Manpowers blogg.

Innehåll en norsk CV

 • Personliga upplysningar
  Namn, adress, telefonnummer, e-post och födelsedatum
 • BildNorsk CV servitrisNorsk CV snickare
  En bra och relevant bild ökar intresset och intrycket hos en arbetsgivare. En dårlig bild kan försämra dina chanser och kan göra att du faller ut ur urvalsprocessen. De bilder som ger mest uppmärksamhet och ger positiv respons är bilder på dig själv från tidigare jobb.
  Till höger ser du exempel på passande bilder för dig som är servitris eller snickare.
 • Arbetslivserfarenhet
  När du fyller ut arbetslivserfarenhet ska du ha med titel, vilket företag du jobbade för, tidsperiod och gärna en beskrivning om arbetsuppgifter och ansvarsområden som är relevanta för det jobb du söker.
 • Utbildning
  När du fyller ut utbildning ska du ha med skola, program, tidsperiod och en kort beskrivning av vilka kunskaper/ färdigheter utbildningen gav dig.
 • Kurs & certifikat
  När du fyller ut kurs & certifikat ska du ha med namn på certifikat, skola/kursleverantör som utfärdat certifikatet/ kursbeviset samt när ditt intyg blev utfärdat. Skriv en kort uppsummering av innebörden av certifikatet/ kursbeviset.
 • Färdigheter
  Arbetsgivare är intresserade i vilka färdigheter/ skills du har, att tydligt få fram dina färdigheter i din norska CV är är därför viktigt.
  Ska du jobba som webbutvecklare kan ”HTML, CSS, PHP” vara bra färdigheter att uppge. Ska du jobba som svetsare kan ”MIG/MAG, TIG, MMA rostfritt” vara viktigt. Ska du jobba som säljare kan ”uppsökande försäljning, account manager, KAM” vara egenskaper du vill framhäva.
 • Nyckelkvalifikationer
  Nyckelkvalifikationer kan vara yrkeserfarenhet och arbetsområden du vill framhäva i din norska CV. Starka jobbrelaterande sidor hos dig själv samt personliga egenskaper som är till fördel för arbetsgivaren och i den tjänst du söker är information som är mycket relevant.
 • Körkort
  Uppge alla körkort du har.
 • Språk
  Få fram vilka språk du behärskar. Exempel: Svenska flytande, Engelska goda kunskaper, Spanska grundkunskaper.
 • Referenser
  I ditt CV måste du inte uppge referenser utan det är vanligt att skriva ”referenser uppges på förfrågan”. Arbetsgivaren är alltid mest intresserad i en referens från ditt senaste jobb. När du uppger referenser är det viktigt att du har frågat vedkommande och kan förbereda sig. Var kritisk till vem du uppger som referens och ta gärna en arbetsgivare som känner dig gott och är positivt inställd till dig.
 • Annat
  • Datakunskaper
  • Personliga intressen

  Ska du skriva om personliga intressen ska du inte "sväva ut" för mycket och skriva om hur mycket du tycker om djur och att spela gitarr. Det är viktigt att vara saklig och anpassa vad du uppger efter det jobb du söker. Uppge de intressen som kan bidra till arbetsgivaren.

Internett-check

Vare sig du vill det eller ej sparas idag mycket information på nätet. Det som en arbetsgivare kan hitta om dig på nätet blir en del av din CV. Det kan därför vara viktigt att du har en låst facebook-profil eller censurerar vad du gjorde förra helgen. Det är även smart att ha en passande profilbild där du är representerad på nätet. Googla dig själv för att se vad som dyker upp och var förberedd på eventuella frågor.

Registrera din CV idag!

 • Bli sökbar i Norge!
 • Jobb på mail!
 • Ditt CV som PDF

Registrera din CV hos oss idag så blir du sökbar för norska företag som söker svenskar som vill jobba i Norge.

Registrera din CV

Think and grow rich (Bok i personlig framgång)

When and how to apply for a position. Här framgår det hur man effektivt får det jobb man önskar. Napoleon Hill har skrivit en av tidernas största bok inom framgång och personlig succé. "Think and Grow Rich" blev publicerad 1937 under den amerikanska depressionen och har sålt 30 miljoner upplagor på 70 år.

Källa:
proffice, adecco, manpower blogg, nav

Se även 1183 jobb i Norge och 803 bostäder i Norge Lycka till!