Annons

Arbeidsgiver

Slik får du tak i kvalifisert svensk personell.

Jobbsökare

Registrera din CV och sök lediga jobb i Norge.

gillar CribsNorge.se

Norskt personnummer/ D-nummer

Norskt personnummer eller D-nummer?

norskt personnummerNär du ansöker om ett norskt skattekort i Norge måste du uppge hur länge du ska bo och jobba i Norge. Om du får ett D-nummer eller norskt personnummer beror på hur länge du ska stanna i Norge. Ska du jobba i Norge i mer än 6 månader så ska du ha ett norskt personnummer (fødselsnummer). Ska du jobba i Norge under en kortare period (under 6 månader) så kan du ansöka om ett D-nummer.

Nya regler för dig som har ett D-nummer

Från och med 17. januari 2011 måste du som har D-nummer möta upp personligen när du ska ansöka om nytt skattekort. Den nya regeln säger att om du vill stanna längre än 6 månader blir du och får därmed ett norskt personnummer. I 2012 ändras dessa regler igen.

Vad är skillnaden på D-nummer och norskt personnummer?

  • D-nummer är ett tillfälligt personnummer som används när du ska identifiera dig, ansöka om ett nytt skattekort eller söka offentliga bidrag. Det fungerar ungefär som ett arbetsvisum.
  • Med norskt personnummer (fødselsnummer) blir du folkbokförd i Norge och blir registrerad som utvandrad hos skatteverket i Sverige. Som folkbokförd i Norge förlorar du en del fördelar/bidrag i Sverige men får också fördelar/rätten till bidrag i Norge. Med ett norskt personnummer är det som regel lättare att öppna ett norskt bankkonto, att ansöka om norska bidrag som arbetslöshetsersättning, skaffa sig ett norskt mobil-abonemang i och med att du är skriven i Norge.

Läs mer om folkbokförning i Norge.

Att ansöka om ett norskt personnummer eller d-nummer är kostnadsfritt.